NSK Cross

15 februari organiseerde Asterix het NSK Cross in het verre Eindhoven. Ondanks het lange reizen waren er toch bijna 20 Tartléten die de storm trotseerden en afreisden richting het zuiden. Waar dit NSK vorig jaar nog rond het vriespunt werd gelopen over glibberige heuvels, was het nu een stuk aangenamer met temperaturen rond de 10℃ en af en toe de zon. Als eerste was het de beurt aan de lopers van de lange cross. De mannen en vrouwen mochten hier tegelijkertijd van start wat zorgde voor het nodige duw- en trek-werk. Guus startte vooraan en bleef de eerste kilometers ook netjes bij de kopgroep lopen. Daarachter was er een harde strijd gaande tussen Tim en Pim, vlak voor Daan en Julien. Uiteindelijk was het podium voor de Tartléten net wat te hoog gegrepen, hoewel Tim in de uitslag toch een knappe 4e plek wist te behalen.

Bij de vrouwen bleven Jana, Iris en Dagmar de hele race over 6600m dicht bij elkaar lopen, wat resulteerde in een 11e (Jana) en 15e (Dagmar) plek. Bij de niet studenten wist Iris zelfs nog het zilver te bemachtigen, waarmee ze de eerste Tartleet van dit NSK werd die naar het podium mocht.

Gelijk na de lange crosses mochten Sabine en Tessa klaar gaan staan voor hun korte cross over 2700m. Al meteen na de start waren de twee Tartléten voor in het veld te vinden. De eerste meters pakte Sabine het nog rustig aan, maar al snel liet ze alle concurrentie ver achter zich. Op de finish was het gat met de nummer twee zelfs bijna 1 minuut. Vlak achter deze nummer twee deed Tessa alles wat ze kon om het brons binnen te halen, maar uiteindelijk kwam ze helaas net een paar seconden tekort, en moest ze genoegen nemen met een 5e plek.

De mannen van de korte cross waren de laatsten die zich op mochten maken voor de start, met 6 Tartléten, waarvan 3 sprinters en een ultraloper, waren alle soorten lopers vertegenwoordigd. Koen pakte na het startschot de leiding en bleef de hele race lang aanspraak maken op een van de podiumplaatsen. Op de finish wist hij de nummer 4 net achter zich te houden waardoor hij goed was voor de bronzen medaille. Met en hele stabiele en constante race kon Ferran zich net niet verzekeren van een plek in de top 10. Hierachter was het Thomas die zich gedurende de race knap steeds verder naar voren wist te lopen. Ultraloper Niek ging op deze korte afstand volledig de verzuring in wat zorgde voor een zwaar laatste stuk waarin Stijn hem net voor de finish wist te achterhalen in een bijzonder dubieuze eindsprint. Vlak achter al dit geweld kwam Ton als laatste Tartleet over de finish.

Om de dag af te sluiten werd er een 4x400m cross gelopen. De stierenvechters van Davos (Daan, Guus, Tim, Niek) mochten het in hun serie opnemen tegen “Schiet Op” (Julien, Ton, Thomas, Stijn). Onder luid gejuich en aanmoedigingen van onder anderen trainer Tonnie barste de legendarische strijd tussen de stierenvechter van Davos en de beer van Dokkum los. Het publiek keek met ingehouden adem toe hoe deze titanenstrijd zich over de 400m lange ronde ontwikkelde. De twee atleten gaven geen centimeter toe op elkaar, en kwamen dan ook tegelijk het laatste rechte stuk op. Met een machtig laatste stuk wist Julien het stokje uiteindelijk dan toch net wat eerder door te geven dan Daan, waarmee hij dit geweldige gevecht wist te winnen en zijn team in de perfecte positie bracht voor de overwinning. Hoewel de sprinters van “Schiet op” wat last hadden van de korte bochtjes en het onvoorspelbare terrein, wisten ze toch steeds verder uit te lopen op de stierenvechters. Uiteindelijk wisten ze het goud op dit onderdeel te bemachtigen vlak voor de stierenvechters die 2e werden. Al dit estafettesucces belooft wat voor het NSK Indoor 29 februari.