Batavierenrace 2021

Op 23 en 24 april vond de 49ste Batavierenrace plaats en Tartlétos liet zich weer eens van zijn beste kant zien! Onder de naam quaRENtaine werd door 21 Tartleten 125km afgelegd in 8 uur 3 minuten en 29 seconden. Met deze prestatie werd de winst in het algemeen klassement binnengesleept! Omdat deze Bata online plaatvond hebben we een aantal deelnemers gevraagd hun ervaring met ons te delen. Lees hieronder hoe Laura, Katja, Stijn, Dagmar, Anna en Roel deze Bata beleefd hebben!

Laura Kessels – afstand: 5km – tijd: 21:33

Erg leuk dat ik als Bata-veteraan en net afgestudeerde nog mee mocht doen aan de (helaas online) Batavierenrace dit jaar! Dit was weer mijn eerste wedstrijd sinds afgelopen september, en ondanks deze setting, kon het traditionele Bata-gevoel met een combinatie van adrenaline en zenuwen niet ontbreken. Een mooie weg naast het water, het Batavierenshirt aan, een aangename temperatuur en een fijne fietsende coach naast me, maakte de sfeer compleet. De eerste 4 kilometer verliepen verrassend soepel, de laatste kilometer hielpen de aanmoedigende woorden me er goed doorheen. Al met al heel tevreden voor een eerste wedstrijd, en vooral enorm trots op het hele team! Bedankt voor de goede organisatie en (online) energie. Op naar veel mooie (hopelijk live) wedstrijden komend jaar!

Katja Sluijter – afstand: 5km – tijd: 20:30

Dit jaar was de eerste keer dat ik meedeed aan de Batavierenrace. Aangezien de race online was voor de tweede keer, heb ik nooit meegedaan met het normale event, maar ik ben goed op de hoogte van de feestjes. Aangezien mijn broer het niet aandurfde deze race met mij te lopen, heb ik in mijn eentje gerend in Wageningen. Ik heb de route gerend die door de commissie was voorgesteld en voor meer dan één kilometer (van mijn vijf kilometer) bergafwaarts van de Wageningse berg ging en veel meewind had. Mijn vorige PB op 5 km was tijdens een 10 km voor het NSK Ekiden, die ik samen met Celine liep, echter liep ik nu alleen. Puntje bij paaltje heb ik mijn vorige PB met bijna twee minuten verbeterd door de 5 km in 20:30 te lopen! Om het nog beter te maken, won Tarlétos het algemene klassement! Het enige nadeel is dat het nu moeilijk gaat worden om dit pb te verbeteren op een vlakke route.

Stijn van Nierop – afstand: 2.5km – tijd: 7:55

De Bata van 2021, was zoals alle wedstrijden het afgelopen jaar online. Een groot voordeel hiervan: online hoef ik gelukkig maar 2,5km te lopen, en mag het ook nog eens bergaf! En als je dan ook nog eens een zonnetje en Cheetos op de fiets hebt om je aan te moedigen, is het feest helemaal compleet. 2,5km blijft natuurlijk veel te ver voor een sprinter als ik (hoewel mijn status als sprinter steeds dubieuzer wordt…), maar voor de Bata is het allemaal de moeite waard. En zeker als je dan ziet dat het hele team PR na PR verbreekt, en we zelfs 1e worden!!! Al met al een super Bata met super prestaties, ook al hoop ik toch dat we volgend jaar weer de echte Bata mogen lopen.

Dagmar van Esch en Anna Heemskerk– afstand: 5km – tijd: 23:11

Voor ons startte de Batavierenrace bij de rotonde bovenaan de Wageningse berg. We begonnen heerlijk met een afdaling van 1 km naar beneden waarna we de bocht om gingen om de resterende 4 km over de dijk te lopen. Rond 3 km was er nog een klein heuveltje in de route, dat was nog wel aardig afzien. Van te voren twijfelden we of we in korte broek en korte mouwen konden lopen, nou dat kon zeker want wat hadden we het warm! Daarna nog een paar km doortrekken op de dijk en op het laatste nog een kleine afdaling naar beneden, net wat verder dan 5 km zodat Strava niet kon zeggen dat we de 5km niet rond hadden gemaakt. Blij zijn we zeker met onze tijd van 23:11!!

Roel Kox– afstand: 2.5km – tijd: 8:15

Omdat ik al een tijd last had van een blessure wist ik lang nog niet of het wel een goed idee was om mee te doen met de Bata. Gelukkig mocht ik van chef-etappe-indeling Celine wel een korte etappe van 2.5 km lopen. Koen had voor mij de strategie al helemaal uitgedacht: Op het hoogste punt starten – tussen Renkum en Bennekom – en dan bij het binnenlopen van Bennekom naar links, om dan nog via de Hollandseweg tot ongeveer de Jumbo te lopen. Althans, dat was de 5km van Koen. Ik zou lekker de afdaling pakken met Koen, en dan na 2.5 km stoppen. In de afdaling kon ik Koen nog uit de wind houden, maar eenmaal beneden moest ik hem langzaam laten gaan. Lekker verzuurd lukte het gelukkig nog om de 2.5 km vol te maken. Omdat we in de tussenstand op de 1e plaats stonden, werd ik gevraagd om in de live-uitzending van Bata-Radio te komen. Vlak voordat ik de uitzending in mocht verbeterde ik de altijd-moeilijke uitspraak van onze club nog (“Het is wel Tartlééétos, niet tartletos”) maar dat werd niet helemaal goed begrepen. Daarna was het nog spannend of we ook daadwerkelijk gewonnen hadden. Tot 10 seconden voordat ik live mocht, wisten zowel ik als de man van Bata-radio niet wie er gewonnen hadden, dus dat was nog even spannend. Maar we hebben de winst toch maar mooi binnen, en nu is het alleen nog afwachten naar de prijzen…