Tartlétos dames op weg naar promotiewedstrijd

Afgelopen zondag was het alweer tijd voor de 2e competitiewedstrijd van het seizoen. Waar de vorige wedstrijd voor zowel de mannen als de vrouwen dichtbij was, moest er nu toch wel een stukje gereisd worden. De heren gingen naar AV Sprint in Breda, terwijl de vrouwen juist de andere kant uit gingen, naar AAC ’61 te Assen. Het beloofde door de zonnigheid één van de warmste dagen van de week te worden, waardoor bij de vrouwen bijna iedereen wel zonnebrand bij zich had. In Assen mochten Linda van de Lagemaat het spits afbijten als eerste Tartleet bij het kogelstoten. Niet alleen wist ze een PR te behalen door de kogel naar een afstand van 11.68 te stoten, ook was die afstand genoeg om de leiding te nemen in het kogelklassement. Uiteindelijk zou blijken dat die afstand zelfs genoeg was om het kogelstoten die dag te winnen. De eerste punten waren hiermee gescoord. Terwijl Linda bezig was met kogel mochten Lianne Bouwman en Merle Schots zich opmaken voor de 800m. Merle kwam als eerste Tartleet over de finish met een tijd van 2:43,43 wat haar een 7de positie in het klassement opleverde. Lianne kwam één seconde later ook over de finish en na dit onderdeel waren de dames klaar voor vandaag. Dus kon er gedoucht worden en voor de rest genoten worden van de warme dag. Joana Vitorino had geen competitie bij het hink-stapspringen toen bleek dat ze als enigste gebruik maakte van de 9 meter balk.  Met een afstand van 10.81 meter wist ze het team naar nog een overwinning te springen.

Het duurde lang voordat de 100 meter uiteindelijk ging starten door problemen met het startpistool. Tessa Kramer en Charlotte van Haren probeerde de wachttijd zo aangenaam mogelijk te maken door de schaduw van een meegenomen parasol op de baan op te zoeken. Uiteindelijk was het dan zo ver en mochten de dames strijden om de beste plaats te bemachtigen in het klassement. Door een handklok foutje van de jury werd het een gedeeld derde plek voor Charlotte, omdat de andere nummer drie volgens de jury wel als tweede over de lijn van de finish was gekomen maar volgens de inmiddels weer werkende ET niet. Het mocht de pret niet drukken want met 13.30 liep Charlotte een dik nieuw PR. Judith de Heer mocht bij haar oude club laten zien dat ze ook voor een ander team kon strijden, toen ze aan de start van de 400m horden verscheen. Met ruim andere halve seconde voorsprong op de concurrentie wist ze op dit onderdeel Tartlétos naar een eerste plek te lopen. De scheidsrechter vond dat de dames wel erg vaak de eerste plek aan het pakken waren, want hij riep om dat Tartlétos alwéér een evenement gewonnen hadden. Dat zou ook nog wel even zo blijven, door de gedeeld eerste plek die Linda behaalde bij het hoogspringen met 1.55 meter.

Gelukkig konden andere verenigingen ook nog met een overwinning naar huis, op de 200 meter bijvoorbeeld. Daar moest Joana het doen met een tweede plek in een tijd van 27.18. In dezelfde serie liep Dorien een PR op de 200 meter in een tijd van 28.42, goed voor een derde plek op het onderdeel. Bij het speerwerpen was Judith Kas eerst aan de beurt, waarna Janine de Wit in de volgende groep zou starten. Judith maakt een mooi beginnetje met punten binnenhalen voor Tartlétos door met een wrop van 27.47 meter de vierde plaats te behalen. Janine, weer redelijk hersteld van een enkelblessure, maakte het af door de tweede plek te bemachtigen met 34.22 meter. Misschien wel de heftigste afstand van de dag door de enorme hitte was de 3000 meter waar Laura Schumacher de punten zou binnen slepen. Haar PR werd flink verbeterd naar een tijd van 11:57,52 en dit leverde een 4de plek op.

Voor het beginnen van de estafette stond het Tartlétos team al aan kop in de poule, maar dat betekende niet dat de estafette rustig gelopen werd. Linda viel vlak voor de voorbereiding helaas uit door kramp in de kuiten waardoor Dorien haar plekje mocht overnemen. Er werd wat geschoven in de volgorde waardoor Charlotte nu zou beginnen, dan Joana, Dorien en Judith de Heer mocht het stokje thuis brengen. Na de eerste bocht gaf Charlotte als eerste haar stokje over de volgende loper. Die positie wist Joana behouden, maar voor Dorien werd het in haar bocht wat lastiger, waardoor het veranderde in een nek aan nek race. Judith de Heer wist uiteindelijk de concurrentie achter zich te laten en het dames team daarmee naar een eerste plek te helpen. De dames eindigden de dag met een eerste plek in de poule en een vijfde plek landelijk. Als het zo door gaat, dan komt de promotiewedstrijd steeds dichterbij!

Hoewel Breda bijna aan de andere kant van Nederland ligt, ten opzichte van Assen, was het ook daar warm. Dat weerhield het mannenteam er echter niet van om hun best te doen. Maarten van Doornik mocht het spits afbijten met de 3000 meter steeple chase. De afstand mocht dan lang zijn met dit warme weer, door de waterbak was er wel iets van verkoeling onderweg. Maarten heeft op dit onderdeel zijn PR eens goed verbeterd door 10:24,76 over de finish te komen, goed voor een zesde plek. Het speerwerpen was in de handen van Olivier Klijn en Martijn van der Vis neergelegd. Olivier wist daar met een nieuw PR van bijna 5 meter de derde positie te bemachtigen. Helaas sprong de concurrentie bij hoogspringen net wat beter dan Olivier, waardoor hij het deze keer met doen met een hoogte van 1.85 meter, in plaats van zijn 1.90 meter van de vorige keer. Toch nog goed voor een 5de plek.

Bij het kogelstoten deed Martijn mee voor de punten, die hij binnenhaalde met een stoot van 11.13 meter. Genoeg om in de middenmoot van het klassement te blijven. Promoveren is immers niet het doel van het mannenteam, dat is namelijk in de 2de divisie blijven en weer vergezeld worden door de dames. Jelger Elings zijn sprong van 6.26 bij verspringen was een goede bijdrage aan die missie, met een 6de plek. Bij de 400 meter verschenen zowel Arjen Venema als Jelle ten Harkel aan de start. Hoewel Arjen beter papieren heeft op die afstand, waren de ogen gericht op Jelle omdat hij veel harder op het onderdeel getraind heeft. De voorspelling van Dinie Jansen dat Jelle ging de onderlinge strijd ging winnen, werd een realiteit. De man verbeterde tegelijkertijd ook maar even zijn PR met bijna een seconde, wat resulteerde in een eindtijd van 55.29. De eerste overwinning van de heren kwam pas in de tweede helft van de middag, toen Jonas Pannevis zich op de 400 meter horden naar de finish heeft gesneld in een tijd van 54.71. Dat is ook nog eens een nieuw PR voor hem. Bij de 200 meter scherpte Gijs Konings zijn PR aan door 0.48 seconde te verliezen in een tijd van 23.75. Op de 1500 meter was de vorm van Joep Kluwen optimaal, want hij liep een PR in een tijd van 4:14,84. Hiermee wist hij op de 11de plek mooi in het midden te eindigen. Net als bij de dames werd ook bij de heren de dag afgesloten met een estafette. De heren Jelger, Gijs, Jonas en Elmar van der Wijk vormden samen een team en wisten een vierde plek te bemachtigen. Dat was best een prestatie aangezien 5 van de mannenteams gediskwalificeerd werden op het onderdeel en zonder punten daarop naar huis moesten.

Al met al was het weer een dag vol spanning en sensatie. De dames zijn hard op weg om de promotiewedstrijd te halen, terwijl de heren het al goed genoeg doen in de tweede divisie. Hopelijk kunnen de dames deze winnen de lijn nog voortzetten, zodat de twee groepen volgend jaar weer herenigd zullen worden in de tweede divisie.