Een zonnige eerste competitiedag

Na de batavierenrace op zaterdag was het op zondag tijd voor de eerste competitiewedstrijd van het seizoen. Door de promotie van het mannenteam afgelopen september moesten de heren naar Ede toe, terwijl de dames zich op de baan van Arnhem begaven. De zon scheen vrijwel de gehele dag, ook al schoof er soms een klein wolkje voor, maar dat duurde nooit lang. De hevige wind zorgde er wel voor dat de temperatuur toch soms nog als fris kon worden ervaren, maar tartleten in actie hebben het gelukkig toch vrijwel altijd warm. Op de baan van Climax, Ede, waar de wedstrijd in samenwerking met Tartlétos was georganiseerd wisten enkele mannen hun PR op een onderdeel te verbeteren. Zo wist Jonas Pannevis 0.95 seconde van zijn PR op de 400 meter af te halen wat resulteerde in een mooie tijd van 50.66, hiermee werd hij derde op zijn onderdeel die dag. Elmar van der Wijk debuteerde op deze zonnige dag bij de senioren in competitieverband en haalde direct maar liefst 0.19 seconde van zijn tijd op de 100 meter af, wat leidde tot een tijd van 12.17. Joep Kluwen had de Batavierenrace van de dag ervoor nog vers in de benen zitten en dat was te zien op de baan, waar hij soms gevaarlijk schuin door de bochten ging. Toch wist hij het te presteren om maar 4.67 seconden boven zijn persoonlijk record van 16 minuten vlak op de 5 kilometer te finishen.  Dan misschien wel de opmerkelijkste prestatie van de dag bij de heren. Olivier Klijn had wat pech met het openbaar vervoer waardoor hij een kwartier voor aanvang van zijn onderdeel, hoogspringen, op de baan kwam aanzetten. Dinie wilde hem nog in een latere groep laten beginnen maar hij verzekerde haar er van dat het wel goed zou komen. Ondanks dat hij het afgelopen halfjaar nauwelijks heeft getraind en weinig tijd had om zich voor te bereiden, heeft Olivier zichzelf een nieuw PR gesprongen met 1.90 meter. Deze hoogte was goed voor een derde plaats bij het onderdeel en belooft nog wat wanneer hij wel getraind heeft. Door het uitvallen van Martijn van der Vis nog voor de Zweedse estafette, ontstond er wat stress over wie zijn plaats zou overnemen. Gelukkig wilde Elmar het plekje wel opvullen, waardoor de heren op een negende plek zijn geëindigd. De concurrentie in de tweede divisie is duidelijk heviger dan in de derde divisie, maar als de mannen goed blijven presteren dan kunnen ze in deze divisie blijven en hopelijk volgend jaar weer vergezeld worden door de dames.

Dan door naar Arnhem, waar op de baan van Ciko ’66 elf vrouwen zouden verschijnen. Dat aantal werd niet gehaald door verschillende redenen maar toch zouden alle onderdelen gedaan kunnen worden. Al snel moest Marijke zich melden voor het jureren waar ze zich de verdere dag mee bezig heeft gehouden. Linda van de Lagemaat zou zowel moeten kogelstoten als de 100m horden moeten lopen. Door wat vertraging bij de kogel had ze net haar spikes aangetrokken om naar de horden te gaan, toen ze ineens mocht kogelstoten. De andere schoenen moesten dus weer aan om snel die kogel weg te krijgen alvorens aan de start van de horden te verschijnen. Ondanks de chaos is Linda toch nog 3e op de horden geworden, waar ze mede tartleet Judith Kas net voor zich moest dulden die een tijd van 18.72 neerzette. Bij het kogelstoten wist Linda een tweede plek te bemachtigen met een stoot van 10.78 meter. Lianne Bouwman wist op de 800 meter de 5e plaats te bemachtigen, wat met de Batavierenrace in de benen nog niet makkelijk was. Bij de 100 meter moesten de dames vooral veel wind trotseren om over de finish te kunnen komen. Joana Vitorino wist de tweede plek te bemachtigen, wat een mooie hoeveelheid punten op leverde. Charlotte van Haren moest het doen met een 4e plaats, wat door de prestatie van Joana niet zo’n probleem was. Mariëlle de Rijke kwam zeer tevreden de discuskooi uit door haar PR te verbeteren met 4.95 meter door een worp van 32.36 meter, genoeg voor  een tweede plaats bij het discuswerpen.   

Elise Pelgrim kwam voor het eerst uit in Tartlétoskleding op de 400 meter. De blessures waar ze al een tijd mee kampt hield haar niet tegen om de leiding te nemen in haar serie. Vlak voor de finish werd ze helaas nog ingehaald door een andere atleet, waardoor het een tweede plek werd in een tijd van 1.05,67. Door het kleine verschil in tijd mocht Elise slechts vier punten minder dan de nummer één mee naar huis nemen. Bij het hoogspringen bemachtigde Linda de eerste plaats door over de 1.55 meter heen te springen. Net als bij de mannen was er ook bij de vrouwen wat stress om de estafette. Ook de dames hadden last van een afwezige tijdens de estafette, namelijk Romy de Haas. In eerste instantie leek het er op dat de dames door deze afwezigheid niet zouden mogen starten in de Zweedse estafette, waardoor Dinie nog hoogstpersoonlijk wilde langs komen om dat eens recht te zetten. Na lang wachten en overleg met de wedstrijdleider, kwam uiteindelijk het verlossende woord dat ze al de sodemieter hun schoenen moest gaan pakken omdat er toch nog gestart kon worden. Dinie kon hierdoor gelukkig in Ede blijven. Voor inlopen was er geen tijd meer, het was inmiddels al 5 minuten voordat het onderdeel begon. Het was maar hopen dat er geen spieren zouden afscheuren door het gebrek aan opwarming.

De dames:  Merle Schots, Elise, Dorien Konig en Charlotte kregen nog een paar minuten extra tijd om zich voor te bereiden doordat de groep van de eerste naar de tweede serie was verplaatst. Dit was precies genoeg voor Merle, zodat ze wel met het juiste been uit het startblok kon komen. Het was een spannende race waarbij Merle op een derde positie haar ronde liep. Gedurende Elise haar 300 meter wist ze nog voorbij nummer twee te knallen, net voordat het stokje overgedragen moest worden aan Dorien. Die kon net voor de nieuwe nummer drie blijven, maar ze werd goed op de hielen gezeten. Hierdoor wist Charlotte acuut was ze moest doen, voor die dame op de derde positie blijven. Door een soepele overdracht van het stokje werd dat al een stuk makkelijker gemaakt en konden de tartlétos dames als tweede van de serie over de finish komen. In de poule werd uiteindelijk een vierde plaats bemachtigd op de Zweedse estafette. Na één wedstrijd staan de vrouwen op nummer twee in de poule en op een 14e positie landelijk. Er is nog wel wat werk aan de winkel willen de dames dit jaar de promotiewedstrijd halen, maar deze eerst zondag heeft in ieder geval al een goed begin opgeleverd.

De dag werd afgesloten met een heerlijke barbecue op de trimsalon waarna iedereen moe maar hopelijk ook voldaan zijn bedje in kon duiken. Op naar de volgende wedstrijd op 28 mei!