Batavierenrace 2019 van het Tartlétosteam

Vorig weekend was het weer zover, tijd voor de grootste studenten hardloopestafette van de wereld, de Batavierenrace. Voor Tartlétos is dit altijd een  hoogtepunt in het jaar, aangezien we met twee teams hieraan mee doen: het Tartlétos team welke deel neemt aan het algemene klassement, en het WUR-team voor het universiteitsklassement. In dit laatste klassement zetten Nederlandse universiteiten hun beste lopers in om de strijd aan te gaan de felbegeerde podiumplekken te veroveren.

De resultaten tijdens de campus run deden al vermoeden dat dit een mooie Bata zou worden. De WUR-team limiet voor de vrouwen was het scherpst ooit,  met 19 min 50 sec op de 5 km. Mannen moesten ook zeker hun best doen met een limiet van 17 min 40 sec. De hoge verwachtingen werden al snel waargemaakt: al toen we de nacht uitkwamen stond het WUR- team op de tweede plek achter Nijmegen, en dat leidde tot een zeer verdiende zilveren medaille voor een team wat al 5 jaar net naast een podiumplaats  grijpt. De gemiddelde snelheid van 16.61 km/u was ook lekker hoog. Maar liefst 5 etappes werden door WURtjes gewonnen: door (inter)nationale toppers Kristel van den Berg, Ynte Biemans, Jasmijn Bakker en Ellen van der Kolk, en niet te vergeten Tim van Rooij, onze eigen team captain.

Het Tartlétos team deed niets ten onder van het uni-team. Doordat vrouwen dit jaar ongeveer EK niveau moesten hebben om de blauw-groene WUR-tenue te mogen dragen, waren er veel snelle dames die voor Cheetos gingen strijden. Onze power ladies hebben iedereen een poepie laten ruiken, zoals Csilla Vamos die gewoon 17de werd op een mannenetappe. Chapeau! Aan onze 6 mannen hebben we ook veel te danken, aangezien ze alle lange etappes op zich hebben genomen. Met alle inzet en gezelligheid kwam het Tartlétos team uiteindelijk op de 16de plek van de 322 teams in het algemeen klassement, met een gemiddelde snelheid van 13.4 km/u.

Na 175 km en een nacht doorhalen was iedereen wel klaar voor een spetterend einde, en dit werd door de 4 slotlopers wel waargemaakt. Eerst kwam Ellen voor het WUR-team binnen samen met de loopster van Groningen. Bij binnenkomst in het stadion leek het nog spannend wie er zou winnen, maar toen zette onze Ellen haar eindsprint in en wist ze in deze thuiswedstrijd  de Groningse achter zich te laten. Guus Heijnen had vanaf dat moment ongeveer 4 min marge op zijn Groningse tegenstander om de tweede plek letterlijk te verzilveren . Het was voor hem strijden en voor de rest van het team billen knijpen, want met nog 28 seconden verschil kwam hij de finish over. Tartlétos veteraan Lotta van Leeuwen en BataCie voorzitster Laura Schumacher liepen vervolgens de sintelbaan op met de rood-zwarte vlag en straalden alle concurrenten de schaduw in.

Al met al, het was een Bata om niet te vergeten. S’avonds eerst de feesttent in, en vervolgens met medaille, zware benen en een grote glimlach de tent in. Bedankt alle lopers, bedankt organisatie, en tot volgend jaar Enschede!